معرفی اجمالی روستای رئیسکلا لفور
معرفی اجمالی روستای رئیسکلا لفور
جمعیت کل روستا:
بر اساس تحقیقات به عمل آمده جمعیت کل روستا حدود ۸۵۰ نفر می باشد یعنی حدود ۲۱۰ خانوار در روستا حضور دارند.هر خانوار بین ۳تا۴ نفر می باشند.”
در میان این نوع جنگل ها نیز دره های زیبا ،به همراه نهرها،آبشارها و چشمه سارهای متعدد ،خودنمایی میکند. این جنگل ها در مرکز دهستان لفور و شارقلت و در مسیر و محدوده اطراف سد لفور دارای زمینه بسیار مساعد برای اجرای طرحهای توریستی هستند و هم اکنون علیرغم عدم برخورداری از امکانات اقامتی و پذیرایی ، از بدیع ترین چشم اندازها برخوردار هستند و در تعطیلات سالانه گردشگران بی شماری را به خود جذب می نمایند.
توزیع جمعیت از نظر سنی:
بر اساس آمار ارائه شده از کل جمعیت موجود در این روستا حدود ۴۴۰ نفر مردان و حدود ۴۱۰ نفر زنان می باشند که تعداد مردان حدود ۳۰ نفر بیشتر از تعداد زنان می باشد.و آمار حاکی از آن است که تعداد جوانان روستا بیش از دیگر جمعیت ها و سن هاست. و پس از این جمعیت،جمعیت نوجوانان قرار می گیرد.
توزیع جمعیت از نظر سواد و آموزش:
طبق تحقیق بعمل آمده تعداد باسوادان حدود ۶۷۰ نفر میباشد. که از این میان حدود ۳۷۰ نفر مرد و حدود ۳۰۰ نفر زن می باشند. از این تحصیل کرده ها ۳۵ نفر معلم ،۷ نفر استاد دانشگاه ، ۱ نفر قاضی ، ۸ نفر مهندس ، ۴ نفر پزشک می باشند.
البته قابل ذکر است که این آمار طبق آن است که این افراد ساکن روستا هستند و یا والدین آنها در آن روستا هستند و خودشان در محل تحصیلشان به صورت موقت می باشد.
توزیع جمعیت بر حسب شغل و کار اقتصادی:
غالب مردم روستا کشاورزند و عده ای دیگر طبق برآورد حدود ۷۰ نفر کارمند، در ادارات مشغولند و حدود ۳۰ نفر شغل آزاد دارند و مابقی کشاورز ،دامدار و صنعتکارند.
در طی سالهای اخیر در اغلب روستاهای کشور از جمله رئیس کلا مهاجرت به شهرها روند صعودی به خود داشته است .از عمده دلایل آن: بیکاری- عدم برنامه ریزی دولت-کمبود امکانات آموزشی- عوامل شخصی- فقر اقتصادی- جاذبه های شهری- کمبود امکانات رفاهی تحلیل شده است.( ناگفته پیداست که چه بسا استعدادهایی ناب بدلایل فوق در شهرها شکوفا شده و زحمتکشان سخت کش روستایی از آن بی بهره می گردند…)
فعالیت های کشاورزی:
برنج محصولی است که اکثر مردم روستاهای لفور آن را کشت می نمایند. از مسائل اصلی کشت برنج می توان به خزانه کردن- نشا وجین کردن و درو کردن اشاره نمود قابل ذکر است که زمین شالیزاری روستای رئیسکلای لفور حدود ۷۵ هکتار می باشد.
همچنین مردمان زحمتکش روستای رئیسکلا به دامداری مشغولند .بیشتر دام های موجود در روستا به صورت صحرایی است و در مراتع و جنگل ها به چرای آزاد مشغولند .طبق تحقیقات سازمان و مراتع و جنگل داری در سال ۱۳۸۷ حدود ۹۸۵۰ راس گاو و ۵۰۰۰ راس گوسفند در این روستا در حال بهره برداری می باشند.
زنبورداری:
حدود ۱۲ زنبوردار بزرگ در این روستا زندگی می کنند که میانگین کلونی آن ها را می توان به ۴۰۰ کندو برآورد کرد. زنبورداری شغلی است که به شرایط آب و هوایی خوب نیازمبرم دارد .فعالیت اصلی زنبور حدود ۶ ماه میباشد.سه ماه بهار و سه ماه تابستان -در کنار این مشاغل افرادی به آهنگری ،نجاری ، کسبه و بازاریان و کارگران مزدگیر مشغولند.
لفور به علت دارا بودن آب های فراوانی که از سلسله جبال البرز سرچشمه میگیرد مکان مناسبی برای پرورش ماهی است. به همین منظور در سال ۱۳۸۱ پرورش ماهی قزل آلا توسط دو تن از اهالی محل با حمایت اداره شیلات آغاز شده بود.
که اکنون با توسعه کارشان به پرورش ماهی آزاد اقدام نموده و ۷ نفر را بصورت مستقیم تحت پوشش کاری دارند.لازم به یادآوریست که با ایجاد امکاناتی مناسب در کنار محل پرورش ماهی مانند آلاچیق و مینی رستوران ماهی،باعث جذب هر چه بیشتر گردشگر به این منطقه شده است.
شیوه سکونت و مسکن:
از آنجا که روستا در منطقه معتدل خزری قرار گرفته و به جهت بارندگی زیاد و مساعد بودن برای کشاورزی ، زمین های آن ها جدای از مساکن و منازل قرار گرفته و شیوه سکونت متمرکز شکل غالب سکونت اهالی است.
شکل خانه های اهالی روستا به شکل ویلایی با سقف های شیروانی( بدلیل بارش باران) می باشد. امروزه مصالح بلوک –تیرآهن و میله گرد وآجر و سیمان و شن و برای سقف خانه ها از حلب و ایرانیت زیاد استفاده میشود .در گذشته های نه چندان دور، قبل سال ۱۳۸۵ خانه هایی ساخته شده از چوب و خشت و گل با سقف های آجری پوشیده شده از کاه و علف در روستا دیده می شد اما اکنون بدلیل نوسازی ها از خانه های قدیمی خبری نیست.
از نظر مذهبی ساکنان روستا شیعه دوازده امامی و معتقد به اصول مذهب بوده و عمیقا به آن اعتقاد دارند.یکی از مکان های مقدس روستا میتوان به امامزاده حمزه اشاره کرد که این مکان زیارتگاه عاشقان اهل بیت عصمت و طهارت است.از دیگر مکان ها میتوان به امام زاده سید یحیی اشاره نمود.
شهادت ۵ تن شهید جاویدان بنام های شهید ساجدی –شهید رضایی- شهید تقوی- شهید جعفری- خبرنگار شهید حاج سپهدار ساجدی (که در سقوط هواپیمای سی۱۳۰ ارتش جمهوری اسلامی ایران به شهادت رسیدند) همه حکایت از وفاداری مردم این روستا به ارزشهای انقلاب و آرمانهای امام خمینی دارد.
در روستای رئیس کلا اداره مخابرات ، مرکز بهداشت، مرکز شورای اسلامی و دهیاری و پست بانک وجود دارد.همچنین سازمانهای غیر رسمی متشکل از جوانان به هواداری از تیم های ورزشی و گروههای تفریحی فعال هستند.
از نظر امکانات آموزشی در روستا مدارس ابتدایی و راهنمایی وجود داشته و تعداد دانش آموزان دختر راهنمایی نسبت به پسران ۳۱ به ۳۹ است و در ابتدایی در مجموع ۴۰ نفر میباشندکه نشان دهنده سیر نزولی دانش آموزان می باشد.
در گذشته مرجع رسمی روستا برای رسیدگی به امورات روستا ، کدخدا بود که به یمن پیروزی انقلاب اسلامی این امر برچیده شد و امروزه شورای روستا با مشارکت مردم محل از بین افراد باصلاحیت و معمولا تحصیل کرده و مردمی انتخاب میگردند بطوری که در حدود ۱۱ سال از تاسیس شورای روستای رئیسکلا میگذرد و این اعضا عهده دار مسائل مربوط به روستا می باشند..